Лист віце-президента ІІ Регіону МСА Істелліани Атанассової до президента НСАУ Олександра Чижевського щодо законопроекту 5655

Шановний пане Олександре Чижевський!

Як віце-президент ІІ Регіону МСА я була поінформована про поточну архітектурну діяльність в Україні та новий законопроект 5655. Хочу висловити глибоку стурбованість щодо ситуації в Україні та авторських прав архітекторів.

Я і мої колеги дійшли висновку, що архітектурна громадськість України ризикує втратити право контролювати реалізацію архітектурних проектів. Місія архітекторів – створювати високу якість життя, охороняти культурну спадщину та природу, проектувати зелені міста та дружні простори для всіх людей. Роль архітекторів є вирішальною для містобудування та сталого розвитку нашої планети – їхньою спроможністю та знаннями не можна нехтувати. Міжнародна практика полягає в тому, щоб захищати права автора та надавати йому потужні повноваження контролювати реалізацію проекту та вимагати найкращої якості.

Експертиза та професійні знання архітекторів можуть лише сприяти покращенню якості життя, боротьбі зі змінами клімату та інтеграції сталого розвитку України відповідно до сучасних викликів, які постають перед Україною під час підготовки до членства в ЄС та реалізації спільних ініціатив для територіальної єдності, економічного процвітання та соціального забезпечення.

Враховуючи вищевикладене, я хотіла би висловити свою повну підтримку Союзу архітекторів України, а також готовність Міжнародної спілки архітекторів внести свій внесок і допомогти Спілці архітекторів України та українській владі врегулювати як процес містобудування, так і права й обов’язки архітекторів відповідно до затвердженої міжнародної практики та законів.

З повагою, Віце-президент ІІ Регіону МСА

Істелліана Атанассова

(переклад з англійської)